Oferta
Hotel Fedra - Grecja - Kefalonia Cena od 990 zł | Memento Kassiopi Resort - Grecja - Korfu Cena od 1900 zł

Madera

Madera

Madera – wyspa wiecznej wiosny

Ta stosunkowo niewielka wyspa położona na Oceanie Atlantyckim nazywana jest często wyspą wiecznej wiosny. Panujący tutaj wyjątkowo łagodny klimat sprawia bowiem, że zieleń obecna jest tutaj przez cały rok. Madera, bo właśnie o niej mowa, zachwyca również niezwykle bogatą historią, smaczną kuchnią, interesującą kulturą oraz widokami, których nie da się porównać z niczym innym.

 

Madera – wygasły wulkan

Mało kto wie, że Madera to w istocie nieczynny wulkan. Wyspa powstała na skutek szeregu erupcji wulkanu, który znajdował się pod wodą. Ogromna ilość skał i gazów została wyrzucona z położonego pod powierzchnią wody krateru i stworzyła tak magiczny krajobraz.

Przyroda

Specyficzne ukształtowanie powierzchni sprawia, że na Maderze panują wyjątkowe warunki dla rozwoju roślin. Obfite opady deszczu, wysokie temperatury oraz brak zim sprawiały, że podziwiać można tutaj mimozy, agapanty oraz geranium. W okolicy Rabacal znajdują się z kolei wawrzyńce oraz lasy pierwotne. Te ostatnie znalazły się na Liście Światowego Dziedzictwa UNECSO.

Kuchnia

Kuchnia Madery to przede wszystkim ryby. Najczęściej podawanym daniem, które uważane jest za specjalność tutejszej kuchni jest espada com banana: ryba Espada, którą serwuje się ze smażonymi bananami. Ciekawym jest fakt, że potrawa nie zachwyca swoim wyglądem. Każdy jednak, kto skosztuje wyjątkowo delikatnego rybiego mięsa, nie może oprzeć się kolejnej porcji. Daniem, które także uważa się za symbol tutejszej kuchni jest Cataplany: gulasz, który przyrządza się z ryb, świeżych pomidorów oraz czosnku. Chętnie jada się tutaj również owoce morza: małże, krewetki, kałamarnice, ośmiornice. Prawdziwym przysmakiem jest bolo do CaCo – chlebek, który wypiekany jest z mąki żytniej, kukurydzianej i słodkim ziemniaków.

Miłośnicy mięs powinni skosztować Espetady – szaszłyku, który przygotowywany jest z marynowanej wołowiny, którą przed opiekaniem naciera się solidnie czosnkiem. Zgodnie z tradycją mięso powinno zostać nadziane na patyk, który wykonany został z drzewa laurowego. Obecnie jednak coraz częściej stosowane są metalowe szpikulce.

Dla miłośników aktywnego wypoczynku

Madera to doskonałe miejsce dla tych, którzy kochają się ruszać. Każdy, kto chce poznać nietknięte przez cywilizację rejony tej wyspy powinien zdecydować się na canyoning. Chropowate góry pochodzenia wulkanicznego to z kolei idealne pole do popisu dla miłośników wspinaczki. Wzdłuż lewad i dróg gruntowych można natomiast przemieszczać się rowerem – najtańszym środkiem transportu. Madera przypadnie do gustu także tym, którzy ubóstwiają trekking.

No results were found for your request!