Turcja

Turcja – perła południa

Turcja kojarzona jest przede wszystkim jako wrota Bliskiego Wschodu – to tutaj krzyżowały się najważniejsze kupieckie szlaki, tutaj również, na wielkich bazarach, kupcy handlowali towarami zarówno z Europy, jak i Wschodu. Turcja współcześnie to wielkie, kosmopolityczne państwo, które przyciąga rokrocznie wiele turystów, spragnionych zarówno wspaniałych zabytków, jak i zapierających dech w piersiach widoków. Wycieczki do Turcji organizowane są przez większość biur podróży – warto wybrać tę destynację nie tylko ze względu na cenę, ale również liczne atrakcje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

 turcja1

Co warto zobaczyć w Turcji?

Miastem, które najbardziej kojarzone jest z Turcją jest oczywiście Stambuł. Obowiązkiem turysty jest zobaczenie na własne oczy Błękitnego Meczetu, Wieży Galata czy też świątyni Hagia Sofia. Miłośnicy słońca i wody z pewnością odnajdą swój raj na piaszczystych plażach Kizkalesi, położonej w południowej Turcji. Warto dodać, że obowiązkowym punktem zwiedzania jest tutejszy zamek, od którego nazwę przyjęło to miasto. Aby obejrzeć monumentalne meczety wykute w skale warto wybrać się do Amasya, miasta położonego na południu kraju. Fani mitologii Greckiej z pewnością będą chcieli zobaczyć mityczną Troję, która została wpisana na światową listę zabytków UNESCO. Kolejnym, wartym zobaczenia miejscem, jest Pergamon, który stanowi jedno z najpiękniejszych miast Hellady. Do dzisiaj w mieście tym oglądać można ruiny greckich świątyni Ostatnim ważnym punktem wycieczki powinno być Pamukkale, czyli piękne wapienne tarasy, rozciągające się na górze Cokelez.

 turcja2

Turcja wielu smaków

Ze względu na swoje położenie to właśnie w Turcji mieszały się smaki i zapachy dań nie tylko z Europy, ale również z Bliskiego Wschodu. Dzisiaj w Turcji skosztujemy przede wszystkim wyśmienitych słodkości, takich jak chałwa, lokum czy dondurma. Dla osób ceniących smak prawdziwego i dobrze przyprawionego mięsa poleca się przede wszystkim dania przygotowane z jagniąt. Warto również spróbować zupy z soczewicy oraz musaki z kalafiora.

turcja

[pagelist_ext show_first_image=”1″ image_width=”111″ image_height=”73″ limit_content=”100″]