Tajlandia

Tajlandia – magiczna kraina uśmiechu

 

W Azji Południowo – Wschodniej położona jest Tajlandia – kraj tysiąca barw, świątyń zachwycających przepychem i niezwykle bujnej przyrody.

 

Klimat

Tajlandia leży w strefie klimatu zwrotnikowego z jego monsunową odmianą. Wyjątkiem jest jedynie Półwysep Malajski, który znalazł się w strefie równikowej. Na terenie kraju występują trzy pory roku: gorąca, deszczowa oraz chłodna. Najlepszą porą na wyjazd wydaje się być okres między listopadem a lutym – to właśnie wtedy panuje pora chłodna, która wiąże się z jedynie niewielkimi opadami deszczu i przyjemną temperaturą powietrza.

 

Tajlandia

źródło: freeimages.com

Kultura i sztuka

Każdy turysta, który zdecydował się na urlop w Tajlandii powinien poznać bliżej panujące tutaj zwyczaje. Jest to kraj o niezwykle różnorodnej i bogatej kulturze, która w istotny sposób odbiega od obyczajów europejskich. Warto wejść do chociaż jednej buddyjskiej świątyni, której wnętrze wypełnione jest blaskiem świec i oparami trociczki. Koniecznie trzeba również zobaczyć tradycyjny taniec, przy pomocy którego przedstawiane są tajskie legendy.

Krabi

źródło: freeimages.com

Kuchnia

W kuchni tajskiej dostrzec można wpływy wielu innych krajów. Czerpie się tutaj z osiągnięć kulinarnych Malezji, Kambodży, Laosu oraz Birmy. Curry, które uważane jest za danie typowo tajskie, powstało tak naprawdę w Indiach i pojawiło się na tych terenach w XVIII wieku. Tak chętnie wykorzystywane papryczki chili oraz pomidory przywieźli na tereny Tajlandii Portugalczycy.

 

kuchnia ajska

źródło: freeimages.com

Smaki różnią się w zależności od regionu. Północna część kraju to potrawy łagodne w smaku. Często znaleźć można w nich doskonałej jakości wieprzowinę oraz kapustę. Nieco zapomina się tutaj natomiast o owocach morza. Im dalej na wschód będziemy się posuwać, tym większym zaskoczeniem mogą być serwowane nam dania. To właśnie w tej części kraju spożywa się smażone owady, które niejednego Europejczyka mogą przyprawić o mdłości. Przysmakiem są również żaby przyrządzane w bardzo ostrym sosie. Południowa część Tajlandii pachnie z kolei kokosem. Mleczko pozyskiwane z tego owocu dodawane jest do wielu potraw, nadając im tym samym niecodzienny smak

Tajlandia

Hotele Tajlandia

[pagelist_ext show_first_image=”1″ image_width=”111″ image_height=”73″ limit_content=”100″]